(Chronische) pijn behandeling. 

Patiënten met chronische pijn krijgen na medisch onderzoek vaak geen duidelijke diagnose te horen. Dit kan leiden tot conclusies 'er is niet goed gezocht' of 'ik voel pijn, dus er moet iets lichamelijk mis zijn'.

De essentie van chronische pijn is dat er geen waarneming van een feitelijke weefselbeschadiging of dreigende weefselbeschadiging is, maar er toch pijn aanwezig is. 

In de literatuur is er steeds meer bewijs dat er bij chronische pijn een abnormale verwerking is van pijnsignalen. Het pijnsysteem is overgevoelig geraakt; men spreekt van 'sensitisatie'. 

 Bij veel chronische pijnsyndromen, zoals chronische lage rugklachten, nek pijn, whiplash, fibromyalgie..... lijkt er één gemeenschappelijke factor te zijn: sensitisatie van pijnmodulerende systemen in het centraal zenuwstelsel.

Heb je een (chronische)klacht waar maar geen verbetering in komt ondanks het nemen van medicatie, bezoeken aan dokter, kinesist, osteopaat, chiropractor...

Dan kan zenuwreflexologie & manuele neurotherapie misschien iets voor jou betekenen.                                            

Behandeling

Er wordt gewerkt volgens een pijnklinisch redenering patroon: De pijn van de patiënt staat centraal en wordt ontleedt in 4 pijlers. 

  • Modulaties in het somatische zenuwstelsel (Vooral musculoskeletale componenten). 
  • Modulaties in het autonoom zenuwstelsel( Vooral organen, hormonen en circulaire componenten. 
  • Modulaties in het centraal zenuwstelsel. 
  • Modulaties onder invloed van psycho-emotionele factoren. 

Hiervoor wordt gebruik gemaakt van zenuwreflexologie en manuele neurotherapie. 

Er wordt een behandelplan opgesteld van minimum 6 beurten en samen overlopen we wat jij en ik als therapeut samen kunnen doen. 

Zenuwreflexologie:

Is een afgeleide van de voetreflexologie. Specifieke punten op het bot van de voet staan 'reflectoir' in relatie tot specifieke zenuwen of zenuwstructuren. Elk punt heeft een rechtstreekse invloed op één bepaalde zenuw of één bepaalde zenuwstructuur en de daaraan vasthangende weefsels. Zo kan men ingrijpen op heel de ketting van sensorische informatie en motorische antwoorden. 


Manuele neurotherapie:

Door middel van anamnese en testen word er gezocht welke onderdelen betrokken zijn in het pijnproces en in welke mate. Op deze manier krijgen we zicht op welke zenuwen of delen van het zenuwstelsel kan ingegrepen worden met zenuwreflexpunten. In combinatie met het behandelen van aangetaste structuren wordt zo het hele pijn proces beïnvloedt en bijgestuurd.